Kaj početi?

terme olimia podčetrtek apartmaji ema

Terme Olimia

Blizu meje s Hrvaško se v kraju Podčetrtek nahajajo Terme Olimia.

Termalne izvire so uporabljali že v preteklosti, saj ženske so v njih prale perilo. V začetku 20. stoletja so se prvič pojavile ideje o njihovi uporabi v zdravilne namene, vendar so jih začeli izkoričati šele v 50. letih 20. stol. Na vztrajanje krajevnega župnika M. Strnada so vodo z izvira s temperaturo 30-37 °C analizirali in dokazali zdravilne mineralne značilnosti. Pozneje so izdatnost izvirov povečali s 100 do 500 m globokimi vrtinami.

Turistična in zdraviliška dejavnost se je pričela razvijati po letu 1966, ko je Železniško gospodarstvo Ljubljana zgradilo prvi leseni bazen. Leta 1977 so začeli graditi prvi hotel in nato še kopališče z odprtimi bazeni. V letih 1988-1989 so postavili »Atomsko vas« z apartmajskimi bungalovi v slogu kmečkih hiš, kasneje pa še sodoben kopališki kompleks z notranjimi in zunanjimi bazeni ter hoteli.

Park Aqualuna

Termalni park Aqualuna je postavljen v neposredno bližino termalnega kraljestva Terme Olimia. Svoje šobe odpre na začetku poletja in jih zapre zgodaj jeseni. Je vodno zabavišče s kar 3000 kvadratnimi metri vodnih površin, kjer bo nasmeha do ušes in krikov navdušenja poln vsak obiskovalec. V bazenih za odrasle in otroke je temperatura vode od 24 °C do 32 °C. Obisk vodnega parka so vragolije brez meja. Otroci bodo presrečni, z vodnimi užitki pa bomo nahranili tudi otroka, ki se skriva znotraj odraslih. 

termalni park aqualuna podčetrtek
grad olimje podčetrtek apartmaji ema

Samostan Olimje

Grad Olimje je simetrično zasnovana renesančna stavba s štirimi trakti in poudarjenimi okroglimi stolpi. V gradu je kasneje našel zavetje red pavlincev, zato so stavbi prizidali še enoladijsko cerkev Marijinega vnebovzetja in kapelo sv. Frančiška. Menihi so spodnje prostore zahodnega grajskega stolpa preuredili v lekarno, ki je bila med prvimi v tem delu Evrope.

Pavlinska lekarna, ki je na ogled še danes, je poslikana s prizori, ki so povezani z zdravilstvom. Od leta 1990 v samostanu prebivajo patri minoriti. Poleg cerkve in lekarne si je v prostorih gradu mogoče ogledati še stalno razstavo o škofu A. M. Slomšku in dobiti zdravilne pripravke iz stare lekarne.

Jelenov greben

Jelenov greben se nahaja na manjšem hribu blizu samostana Olimje. Jelenov greben je domačija, kjer se ukvarjajo z gostinstvom in turizmom.

Ob prihodu na domačijo najprej zagledamo jelene, ki se prosto pasejo po grebenu.

V gostišču, ki je opremljeno v kmečko rustikalnem slogu, so gostom na voljo gobje in jelenje specialitete, domača obsoteljsko-kozjanska hrana, vrhunska vina in drugo. 

jelenov greben podčetrtek
cerkev svete eme podčetrtek apartmaji ema

Cerkev Sv. Eme

Cerkev svete Eme in istoimensko naselje se nahajata na vrhu razglednega griča iz katerega se odpre širok razgled na Zgornjesotelsko gričevje, Macelj, Voglajnsko gričevje in južneje, predvsem na poti na vrh Srednjesotelsko gričevje. Proti zahodu se vidi tudi skrajni severnovzhodni rob Posavskega hribovja. Vrh številnih gričev nam bodo pozornost pritegnile cerkvice. Razgibana pokrajina je posuta s številnimi zaselki in osamljenimi domačijami. Prepredena je z njivami, travniki in vinogradi, ki jih ločujemo gozdne zaplate. Proti severu se nam bo pogled ustavil na Boču in nezgrešljivi Donački gori. Sveta Ema se nahaja v regiji Posavska in podregiji Bizeljsko-Senovsko-Sotelsko gričevje ter še ožje v podregiji Zgornjesotelsko gričevje.

Grad Podsreda

Grad Podsreda stoji na severnem pobočju Orlice v osrčju Kozjanskega regijskega parka nad trgom Podsreda.

Zgrajen je bil v prvi polovici 12. stoletja. Takrat je imel običajno preprosto pravokotno zasnovo. Okoli leta 1180 je bil prizidan visok obrambni stolp, okoli 1220 južni bivalni del ter okrog 1260 še kapelo. Današnjo podobo je dal gradu predvsem grof Schönburg-Glauchau, zet kneza Werianda zu Windischgrätza v 19. stoletju. Grad so začeli obnavljati leta 1983.

grad podsreda apartmaji ema
rekreacija podčetrtek apartmaji ema

Za aktivne

Neokrnjena narava  in lepa urejenost krajev takoj pritegnejo na obiske in  potepe, lahko tudi peš ali s kolesom po urejenih poteh.  Ogleda vredni so kulturnozgodovinski spomeniki, predvsem  številne cerkve, raztresene malone po vseh okoliških gričih. Ponosni smo na naše vinogradnike in kletarje. Ob  obisku njihovih kleti obiskovalci lahko poskusijo odlična in  kakovostna vina.

Spletna stran www.apartmaji-ema.si uporablja piškotke. Uporabljamo jih za boljšo uporabniško izkušnjo na naši strani. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.